+ 381 22 2451 630 tehnobozici@gmail.com Adresa: Stojana Čupića 55, 15000 Šabac, Srbija
recepti sa suvim šljivama
Knedle sa šljivama
Sastojci: 12 šljiva, 500 g brašna, 30g kvasca, 250ml mleka, 30g šećera, 1 jaje, 30 g maslaca, so, kora od limuna, cimet i ponovo šećer.....Priprema: Kvasac se razmuti u malo toplog mleka, doda se šećer i ostavi se da naraste.U prosejano brašno stavimo ovako narasli kvasac i dodamo rastopljeni maslac, jaja i ostatak mleka. Dodamo malo soli i nastrugane kore od limuna. Zatim sve dobro umutimo dok se na testu ne pojave mehurići i dok ne počne da se odvaja od varjače. Testo pokrijemo i ostavimo na toplo mesto sve dok ne naraste.
Pita od šljiva i čokolade
Sastojci: Testo: 300g brašna, 200 g maslaca, 2 žumanca, 1/2 praška za pecivo,100 g šećera, 50 g mlevenih oraha. Fil: 1/2 kg šljiva, 150g mlečne čokolade, 100 g oraha, 100 g šećera Priprema: Umutiti sastojke za testo po sledećem redu: maslac, šećer, žumanca, brašno+prašak za pecivo, orasi.Ugrejati peć na 200 stepeni .Šljive otvoriti i izvaditi koštice, poređati u okruglu tepsiju tako da plavi deo šljive ide na dno. Po šljivama posuti šećer, sitno iseckane orahe i sitno iseckanu mlečnu čokoladu (mnogo bolje izgleda kolač ako se koristi bela čokolada). Preko toga staviti testo.Peći na 200 stepeni 20 min. Kad dobije zlatnu boju izvaditi, preokrenuti kolač, posuti šećerom u prahu.
Palačinke sa šljivama
Sastojci:Testo:130g brašna, 2 jajeta, malo mleka i so. Fil:2 belanceta, 1 vanilin šećer, 1 kg šljiva, malo nane, ulje, vino, 200g šećera. Priprema: Oprati šljive i izvaditi koštice. Skuvati ihsa nanom i vinom, procediti i staviti na stranu. Napraviti testo za palačinke od mleka, brašna i jaja i ispeći ih u tiganju.Prokuvane šljive umotati u palačinke i poređati ih u vatrostalnu činiju.Penasto ulupati belanca sa šećerom i vanil šećerom i time preliti palačinke.Ovakodobijeni kolač zapeći u rerni.
Kolač od suvih šljiva i oraha
Sastojci: 5 jaja, 250g maslaca, 250g žutog šećera, 200 brašna, 25g kakao-a, 400g seckanih suvih šljiva, 200g mlevenih oraha, 50g seckane čokolade, aroma ruma i vrlo malo praška za pecivo. Priprema: Dobro se umuti maslac sa šećerom. Ubaci se aroma ruma. Dodaje se uz mucenje, jedno po jedno jaje i brašno pomešano sa kakaom i praškom za pecivo. Varjačom se umešaju suve šljive, orasi i seckana čokolada.Peče se u podmazanom plehu na 180 stepeni.Kad se ispeče, može se iseći u željenom obliku i poslužiti.
Čokoladni kolač sa suvim šljivama
Sastojci: 150g čokolade, 230g putera, 100g žutog šećera, 4 jaja, 125 ml tamnog ruma, 200g samlevenih badema ili oraha,1 puna kašičica praška za pecivo, 400g naseckanih suvih šljiva, 1 puna kašika brašna (za šljive), 1 kašika prezli. Glazura od čokolade : 100 g čokolade, 2-3 kašike ulja. Pripema: Ugrejati rernu na 180C. čokoladu istopiti na pari i ostaviti da se prohladii.Penasto umutiti puter sa šećerom pa dodavati jedno po jedno žumance, rum i otopljenu čokoladu. Dodati bademe pomešane sa praškom za pecivo i kašiku prezli. Belanca ulupajte u čvrst sneg i lagano ih umešajte u prethodnu masu. Iseckane suve šljive pomešati sa brašnom da ne bi pale na dno, pa i njih dodati u umućenu smesu. Ako su Vam šljive tvrde, potopite ih par sati ranije u malo ruma, pa dobro ocedite. Pečenje od 60-70min. u kalupu koji ste premazali puterom i posuli brasnom.
Pita sa suvim šljivama
Sastojci: Testo: 250g brašna, 1 kašika šećera, 125g putera, jedno žumance, dve čaše hladne vode, "koliko na prst" soli. Fil: 400 g suvih šljiva, 2dl mleka, 2dl tečne pavlake, 2 jaja, jedni žumance, 6 vršnih kašika mlevenog badema i 4 vršne kašike šećera. Priprema: Pomešajte brašno, šećer i so, dodajte razmekšali puter i natrljajte ga sa brašnom. Umešajte žumanca i vodu, pa zamesite glatko i cvrsto testo, ako je potrebno, dodajte jos malo vode...Obložite testom svuda okolo ivica do vrha i na dnu, podmazan kalup za pitu (tart) i izbušite viljuškom. šljive potopite u hladnu vodu i ostavite da odstoje par sati kako bi omekšale, pa im povadite koštice. Na testo poređati šljive, preliti smešom od mleka, tečne pavlake, jaja i šećera, koju ste prethodno vrlo malo umutili sa žicom, tek toliko da sjedinite jaja i tečnost zajedno. Pospite samlevenim bademima i stavite u rernu prethodno zagrejanu na 200 C da se peče oko 35 minuta.Izvaditi kolac iz rerne i dok je jos vreo, posuti ga šećerom u prahu. Secite i služite tek kad se potpuno ohladi.